Ендрју Хуберман и никотин

Дознајте што вели Хуберман за никотинот, како може да се користи како ноотроп и дали Хуберман го користи

Напишано одJenna Roberts

Објавено2024-01-13

Ажурирано2024-07-01

Додатоци во исхраната на Ендрју Хуберман
Ендрју Хуберман и никотин

Хуберман рече дека не зема никотин. Тој, исто така, не препорачува никој да зема никотин.

Исто така, особено е важно да се истакне дека Хуберман постојано ги нагласува негативните здравствени ефекти кои испарувањето и пушењето ги имаат врз телото. Темата за пушење и испарување треба да се одвои од потенцијалните придобивки од чистиот никотин.

Никотинот како ноотроп

Никотинот може да помогне со фокусирање и концентрација. Ефектот се должи на тоа што се врзува со никотинските ацетилхолински рецептори, кои потоа го активираат надолното ослободување на невротрансмитери на допамин и норепинефрин.

Иако Хуберман не користи никотин, тој неколку пати ги истакна потенцијалните придобивки од користењето мали количини на никотин и како може да се користи како ноотроп. Наместо никотин, Huberman користи Alpha GPC, кој го стимулира ослободувањето на никотин во мозокот.

Хуберман раскажува анегдотска приказна за својот пријател, кој е добитник на Нобеловата награда и кој користи големи количества гума за џвакање никорета бидејќи чувствува дека му помага со неговиот фокус.

Пушење и испарување

Додека самиот никотин не се смета за штетен за телото, Хуберман ги нагласува негативните здравствени ефекти од пушењето и испарувањето. Секој треба да го промени пушењето и испарувањето со помалку штетни методи за испорака, како што се никотинските кесички, доколку сака да користи никотин како ноотроп.

  • Никотинот сам по себе не предизвикува рак, тоа е пушењето или испарувањето
  • Хуберман го споредува испарувањето никотин со пушењето крек кокаин бидејќи тие имаат слична брзина на влегување во крвотокот
  • Брзината на апсорпција на никотин е она што го прави испарувањето исклучително зависно

Никотински кесички

Додека Huberman ги спомнува никотинските кесички во малку позитивно светло, добро е да се забележи дозата на тие кесички. Многу никотински кесички содржат 4 mg или повеќе никотин, што се големи дози за луѓе кои не се навикнати на никотин.

  • Хуберман веќе споменува 4 милиграми како висока еднократна доза за никотин

  • Многу популарни никотински кесички лесно содржат над 10 mg никотин

  • Високата содржина на никотин во кесичките ве прави повеќе склони кон зависност

Хуберман и Питер Атија

Исто така, пријателот на Хуберман, Питер Атија, зборуваше за користење на никотин како ноотроп. Тој самиот користи никотинска гума за џвакање и пастили веќе 10 години за да го подобри својот фокус и концентрација.

Питер Атија смета дека ризикот од никотинските гуми за џвакање и пастилите е далеку помал од стимулансите на рецепт, како што се Адерал и Риталин.

Ефектот на никотинот врз спиењето

Експертот за спиење Метју Вокер му кажа на Хуберман на Твитер како никотинот значително го нарушува сонот, па затоа не треба да се консумира.

Негативните ефекти на никотинот:

  • Ја зголемува светлината фаза 1 и фаза 2 NREM

  • Го зголемува времето кога сте будни ноќе

  • Ја намалува количината на длабок сон NREM

Заклучок

Хуберман не препорачува никотин. Период. Меѓутоа, ако користите или планирате да користите никотин, имајте на ум неговите екстремно зависни својства и држете се настрана од пушење и испарување.

Никотинот, исто така, може да има негативно влијание врз здравјето, бидејќи привремено го зголемува крвниот притисок.

Додатоци во исхраната на Ендрју Хуберман

Andrew Huberman

Ендрју Хуберман е професор по невробиологија и офталмологија на Медицинскиот факултет во Стенфорд. Тој има длабоки сознанија за човечкото усовршување. Користејќи ги најновите истражувања, Huberman дојде до специфична листа на додатоци кои ги подобруваат менталните и физиолошките перформанси.