Додатоци во исхраната како алатка за подобар живот

Погледнете ги целосните резимеа на додатоците во исхраната што ги земаат влијателите на биохакинг. Оптимизирајте го вашиот сон, фокус, физички перформанси и долговечност со информации засновани на наука.

Список на додатоци во исхраната на Ронда Патрик

Rhonda Patrick

Американскиот биохемичар д-р Ронда Патрик има значајни научни придонеси за исхраната, ракот и стареењето. Таа споделува сложени здравствени увиди и се залага за проактивна благосостојба преку платформата FoundMyFitness.com, која исто така е поткаст .

Додатоци во исхраната на Ендрју Хуберман

Andrew Huberman

Ендрју Хуберман е професор по невробиологија и офталмологија на Медицинскиот факултет во Стенфорд. Тој има длабоки сознанија за човечкото усовршување. Користејќи ги најновите истражувања, Huberman дојде до специфична листа на додатоци кои ги подобруваат менталните и физиолошките перформанси.

Додатоци во исхраната на Дејвид Гогинс

David Goggings

Дејвид Гогинс е американски морнарица SEAL, ултрамаратон тркач, велосипедист на ултра далечина, триатлонец и јавен говорник. Тој е познат по својата огромна ментална сила.

Додатоци во исхраната на Питер Атија

Peter Attia

Питер Атија е лекар познат по неговите напори за долговечност. Тој е исто така домаќин и основач на подкастот The Drive.

Можете да го отклучите вашиот целосен потенцијал ставајќи приоритет на вашата биологија и физички перформанси. Кога се оптимизира нечиј биолошки потенцијал, многу поединци ја подобруваат својата благосостојба и когнитивните способности со додатоци во исхраната. Од реномирани невролози до фитнес ентузијасти, употребата на суплементи стана вообичаена практика во секојдневниот живот.

Од нашата веб-страница ќе најдете сеопфатна листа на додатоци кои луѓето како Ендрју Хуберман и д-р Ронда Патрик ги користат за да го отклучат својот целосен биолошки потенцијал.

Омега-3 масни киселини

Омега-3 масните киселини (вклучувајќи EPA и DHA) се сметаат за есенцијални масни киселини. Студиите сугерираат дека тие играат клучна улога во поддршката на когнитивната функција и намалувањето на воспалението.

Витамин Д

Витаминот Д е есенцијален витамин за голем број биолошки функции. Ендрју Хуберман се залага за одржување на оптималните нивоа на витамин Д преку додатоци во исхраната.

Магнезиум

Магнезиумот е витален минерал кој е вклучен во над 300 ензимски реакции во телото. И Хуберман и д-р Патрик ја истакнуваат важната улога на магнезиумот.

Ноотропици

Ноотропите се супстанции кои ја подобруваат когнитивната функција, меморијата, креативноста и мотивацијата. Многупати се нарекуваат „невронски засилувачи“. И Хуберман и д-р Патрик ги признаваат потенцијалните придобивки од одредени соединенија во поддршката на когнитивните перформанси и управувањето со стресот.

Адаптогени

Адаптогените се природни супстанции кои му помагаат на телото да се прилагоди на стресните фактори, а со тоа промовирајќи ја еластичноста и целокупната благосостојба.

Пробиотици

Здравјето на цревата игра значајна улога во целокупната благосостојба. Урамнотежениот микробиом на цревата е поврзан со подобрено расположение, когнитивна функција и отпорност на стрес.

Витамини Б

Витамините Б се неопходни за енергетскиот метаболизам и невролошката функција. Ендрју Хуберман ја нагласува важноста на витамините Б, особено Б6, Б9 (фолат) и Б12, во поддршката на когнитивната функција, регулацијата на расположението и целокупното здравје на мозокот.

Преглед на додатоци

Дополнувањето може да биде вредна алатка за оптимизирање на биологијата и перформансите, но од клучно значење е да се пристапи со информирани насоки и индивидуализирани размислувања.

Пред да вклучите какви било додатоци во вашата рутина, консултирајте се со здравствен работник за да се осигурате дека тие се усогласени со вашите специфични потреби и здравствени цели.