Список на додатоци во исхраната на Ронда Патрик

Познатата американска биохемичарка д-р Ронда Патрик даде значајни научни придонеси, а нејзиното истражување опфаќа од микронутриенти до воспаление и оштетување на ДНК при стареењето. Таа е доктор на науки. по биомедицински науки од Универзитетот во Тенеси. Преку FoundMyFitness.com, таа споделува сложени здравствени увиди и се залага за проактивна благосостојба. Таа е исто така ко-основач на FoundMyFitness Science Podcast.

Напишано одJenna Roberts

Објавено2024-01-03

Ажурирано2024-07-01

Список на додатоци во исхраната на Ронда Патрик

Список на додатоци во исхраната на Ронда Патрик

Еве целосна листа на додатоци во исхраната кои Ронда Патрик ги зема за поддршка на нејзината биологија и перформанси.

Повеќе детали за исхраната по списокот

Утринска рутина

 • Мултивитамин

  Вклучувајќи 31 различни витамини и минерали
 • Омега-3 масни киселини

  Дневно3 g (EPA)

  Есенцијални масни киселини за познанието, расположението и кардиоваскуларното здравје
 • Витамин Д

  Дневно5000 IU

  Суштински стероид хормон
 • Витамин К2

  Дневно45mg, MK4

  За подобрување на кардиоваскуларното здравје
 • Лутеин

  Дневно10 mg

  За здравјето на очите
 • Зеаксантин

  Дневно2 mg

  За здравјето на очите
 • Убикинол

  100 mg

  За поддршка на производството на митохондријална енергија
 • Екстракт од какао

  „Кокавија“ за подобрено познание
 • Сулфорафан

  20 mg

  За поддршка на имунолошката функција на телото и други придобивки
 • PQQ (Pyrroloquinoline Quinone)

  20 mg

  Може да ја подобри когнитивната функција и меморијата
 • Берберин

  1000 mg

  Намалување на биомаркерите на воспалението и подобрување на здравјето на мозокот
 • Ацетил Л-карнитин

  500 mg

  Ја подобрува митохондријалната функција
 • Алфа липоична киселина

  Антиоксиданс кој игра витална улога во метаболизмот
 • Витамин Ц

  Суштински микронутриент, познат по своите антиоксидантни својства
 • Фитозом на куркумин

 • Уролитин А

  250 mg

  Може да ја подобри мускулната функција и сила

Вечерна рутина

Утринска рутина

Утринска рутина

Ронда Патрик ги зема овие додатоци во исхраната како дел од нејзината утринска рутина.

 • Мултивитамин

  Ронда спомна дека месечно наизменично се менува помеѓу две марки мултивитамини: „Pure Encapsulations ONE“ и „Thorne – Basic Nutrients 2/Day“.

  Витамините и минералите (познати и како микронутриенти) се сметаат за есенцијални бидејќи истражувањата покажуваат дека луѓето се разболуваат во нивно отсуство. Има преку 40 есенцијални микронутриенти кои треба да ги добиеме од нашата исхрана за да останеме навистина здрави.

  Мултивитамините што Ронда ги добива од овие два бренда го вклучуваат следново: витамин А, витамин Б1, витамин Б2, витамин Б3, витамин Б5, витамин Б6, витамин Б12, витамин Ц, витамин Д3, витамин Е, витамин К1, витамин К2, фолна киселина, Цинк, магнезиум, селен, манган, молибден, хром, бакар, јод, биотин, калциум, холин, бор, лутеин, коензим Q10, алфа липоична киселина, инозитол, зеаксантин, ликопен, гама токоферол

 • Омега-3 масни киселини
  3 g (EPA)Дневно

  Омега-3 масните киселини се неопходни за здравјето и функцијата на мозокот. Ронда го зема во форма на висококвалитетно рибино масло со ниски нивоа на оксидација.

  • Таа или наизменично менува помеѓу 50% висока EPA и 50% висока DHA дневно, или ќе зема висока EPA еден ден и висока DHA на друг ден
  • Ако Ронда ја пропушти дозата Омега 3 наутро, тогаш може да земе вкупно 4 грама навечер.
 • Витамин Д
  5000 IUДневно

  Витаминот Д е суштински стероиден хормон за различни телесни функции

 • Витамин К2
  45mg, MK4Дневно

  Витаминот К е суштински микронутриент. Тој игра клучна улога во способноста на телото да формира згрутчување на крвта и да транспортира калциум низ телото.

 • Лутеин
  10 mgДневно

  Лутеинот се наоѓа во очните леќи и макуларниот регион на мрежницата. Истражувањата сугерираат дека лутеинот има корисен ефект во одложување на прогресијата на очните болести, како што се макуларна дегенерација и катаракта поврзана со возраста.

 • Зеаксантин
  2 mgДневно

  Зеаксантин се наоѓа и во окото. Како и лутеинот, се покажа дека има корисен ефект во одложување на прогресијата на очните болести.

 • Убикинол
  100 mg

  Убикинолот е познат и како коензим Q10 (CoQ10). CoQ10 доаѓа во две вообичаени форми; убикинон (оксидирана форма) и убиквинол (редуцирана форма). Ронда вели дека убиквинолот игра важна улога во производството на митохондријална енергија.

 • Екстракт од какао

  Ронда секое утро зема екстракт од какао „Какавија“. Таа наведува три потенцијални придобивки од какао флаванолите:

  • Засилена циркулација
  • Подобрена когнитивна функција
  • Намалување на брчките на кожата и зголемена еластичност на кожата
 • Сулфорафан
  20 mg

  Забележано е дека сулфорафанот од никулците од брокула ја зголемува имунолошката функција на телото против вирусот на грип.

 • PQQ (Pyrroloquinoline Quinone)
  20 mg

  Утврдено е дека PQQ го намалува воспалението и ја подобрува митохондријалната ефикасност кај луѓето. PQQ се наоѓа на пример во темно чоколадо и зелен чај.

 • Берберин
  1000 mg

  Ронда сугерира дека употребата на додатоци на берберин може:

  • Намалување на воспалителните биомаркери
  • Намалување на дебелината на интимата, што е мерка за атеросклеротична плакета
  • Подобрете ги резултатите во тестовите за оштетување на когнитивниот мозочен удар
 • Ацетил Л-карнитин
  500 mg
  Ја подобрува митохондријалната функција
 • Алфа липоична киселина
  Антиоксиданс кој игра витална улога во метаболизмот
 • Витамин Ц
  Суштински микронутриент, познат по своите антиоксидантни својства
 • Фитозом на куркумин

  Има објавено клинички студии кои ја разгледуваат ефикасноста на 1 g Meriva дневно во намалувањето на симптомите на остеоартритис и зголемување на мобилноста.

 • Уролитин А
  250 mg
  Може да ја подобри мускулната функција и сила
Вечерна рутина

Вечерна рутина

Ронда Патрик ги зема овие додатоци во исхраната пред спиење.

 • Омега-3 масни киселини
  3 g (DHA)Дневно

  Во вечерните часови Ронда зема омега 3 масни киселини кои се богати со DHA.

 • Магнезиум глицинат
  120 mg

  Ронда вели дека добивањето соодветен магнезиум како „долгорочна инвестиција“.

  • Ко-фактор за повеќе од 300 ензими во телото, од кои многу се поврзани со производството на енергија и искористувањето на енергијата
  • Магнезиумот е многу важен за ензимите за поправка на ДНК, така што доволно магнезиум е исклучително важен за здраво стареење
 • Мелатонин
  10 mg
  Го регулира циклусот сон-будење
 • Инозитол
  2 g
  Може да го подобри квалитетот и времетраењето на сонот

Препорачана содржина за вас

Додатоци во исхраната на Ендрју Хуберман

Andrew Huberman

Ендрју Хуберман е професор по невробиологија и офталмологија на Медицинскиот факултет во Стенфорд. Тој има длабоки сознанија за човечкото усовршување. Користејќи ги најновите истражувања, Huberman дојде до специфична листа на додатоци кои ги подобруваат менталните и физиолошките перформанси.