Никотински кесички

Никотинските кеси се исклучително популарни во моментов, но дали се здрави? Скролувајте надолу за да прочитате повеќе за безбедноста и потенцијалните несакани ефекти на никотинските кесички

Напишано одJenna Roberts

Објавено2024-02-08

Ажурирано2024-07-01

Никотински кесички
Никотински кесички

Никотинот е хемикалија која се наоѓа во цигарите и некои други работи како што се никотинските кесички. Тоа е она што го прави пушењето зависност. Кога користите никотин, тој оди во вашиот мозок и му кажува да ослободи хемикалии кои прават да се чувствувате добро. Затоа луѓето сакаат да користат никотин - тие добиваат среќно чувство.

Како што луѓето ги сфаќаат штетите од пушењето (и испарувањето на електронските цигари), многумина се движат кон алтернативни методи за испорака на никотин. Во денешно време еден од најпопуларните методи за испорака на никотин се никотинските кесички. Тие се мали кесички без тутун што ги ставате под горната усна. Понекогаш тие може да се наведат како „снус“, кој е сличен шведски производ, но содржи тутун.

Безбедност на никотинските кесички

Бидејќи никотинските кеси не содржат тутун или катран, тие се многу побезбедна алтернатива од пушењето цигари или користењето на традиционалниот снус. Тие исто така не ги оштетуваат вашите бели дробови, за разлика од пушењето или испарувањето електронски цигари.

Општо земено, користењето никотински кесички со мали дози на никотин е релативно безбедно. Иако може да има негативни несакани ефекти, тие не се толку штетни како пушењето цигари.

Ако користите никотински кесички кои имаат високи дози на никотин, треба да бидете внимателни. Овие високо никотински производи можат да го подигнат нивото на никотин во крвта дури и повисоко од пушењето цигари, што може да ги зголеми потенцијалните несакани ефекти.

Исто така, малолетните луѓе не треба да користат никотински кесички, бидејќи нивниот мозок се уште се развива. Употребата на супстанци кои предизвикуваат зависност за време на период на огромна пластичност на мозокот може да предизвика доживотни проблеми со зависности и регулација на допамин.

Несакани ефекти од никотинските кесички

Може да има некои несакани ефекти кога користите никотински кесички. Никотинот може да направи вашето срце да чука побрзо и да го зголеми крвниот притисок. Некои луѓе може да почувствуваат вртоглавица или главоболки кога користат никотински кесички. Тие, исто така, може да ја направат вашата уста сува.

Следењето на вашиот крвен притисок е важно ако користите никотински кесички. Зголемениот крвен притисок е ризик за вашето кардиоваскуларно здравје.

Никотинот исто така го активира системот за наградување во мозокот, ослободувајќи допамин. Со текот на времето, никотинот може да го промени начинот на кој функционира мозокот. Ова значи дека ќе добиете симптоми на повлекување кога ќе престанете да користите никотин. Како што веќе знаете, никотинот е супстанција која создава исклучително зависност. Важно е да бидете внимателни и да не користите премногу силни никотински кесички или да ги користите премногу.

Никотински кесички и рак

Истражувањата покажуваат дека самиот никотин не е канцероген и не предизвикува рак. Сите други работи во цигарите предизвикуваат рак поврзани со пушењето. Затоа, користењето никотински кесички не мора да придонесува за појава на рак како што придонесува пушењето. Но, тоа не значи дека никотинските кеси не би предизвикале рак.

Во 2022 година, истражувачите испитуваа 44 различни производи од никотинска кесичка. Тие откриле дека 26 од примероците содржат хемикалии кои предизвикуваат рак познати како нитрозамини специфични за тутунот (TSNA). Иако не сите никотински кесички содржат TSNA, може да има некои производи кои предизвикуваат рак на пазарот. Она што беше нејасно од студијата е тоа колку од овие хемикалии имало во торбичките. Можно е количините да биле толку ниски што нема да го зголемат значително ризикот од рак.

Една студија, спроведена во 2023 година, откри дека производите за заместителна терапија со никотин, како што се Nicorette и Nicotinell, содржат ниски нивоа на ацеталдехид, амонијак, кадмиум, хром, олово, никел, ураниум-235 и ураниум-238. Тие ги споредија овие нивоа со никотинските кесички ZYN и открија дека тие носат слични нивоа на овие штетни хемикалии. Но, од друга страна, немаше нитрозамини кои предизвикуваат рак во испитуваните торбички ZYN.

Постојат веб-локации како NicoLeaks кои тестираат никотински кеси за штетни хемикалии. Тие ги објавуваат сите извештаи на нивната веб-страница, така што лесно можете да ја оцените безбедноста на производите што ги користите. Можете да се повикате на нивните податоци кога го оценувате потенцијалниот ризик од рак на никотинските кеси што ги користите.

NicoLeaks, исто така, ја наведува pH вредноста на секоја никотинска кесичка што ја испитувале. Колку е поголема pH вредноста во никотинските кесички, толку повеќе тие ќе го подигнат нивото на никотин во крвта. Ова значи дека ако сакате да бидете на безбедна страна, треба да изберете никотински кесички со пониски pH вредности.

Никотински кесички како ноотроп

Некои луѓе мислат дека никотинот може да им помогне да размислуваат подобро и да се фокусираат повеќе. Тие користат никотински ќесички како засилувач на мозокот. На интернет има многу анегдоти за користење на никотин за подобрување на менталните перформанси и фокусирање. На пример, д-р Хуберман спомена дека никотинот е одличен ноотроп.