Додатоци во исхраната на Ендрју Хуберман

Ендрју Хуберман е професор по невробиологија и офталмологија на Медицинскиот факултет во Стенфорд. Како домаќин на Huberman Lab Podcast, тој има длабоки сознанија за човечкото подобрување. Користејќи ги своите истражувања и личните испитувања, Хуберман направи специфичен режим на додатоци насочени кон подобрување на менталните и физиолошките функции.

Напишано одJenna Roberts

Објавено2024-01-02

Ажурирано2024-07-01

Додатоци во исхраната на Ендрју Хуберман

Водич за додатоци во исхраната на Ендрју Хуберман

Еве целосна листа на додатоци во исхраната што ги зема Ендрју Хуберман за да ја поддржи неговата биологија и перформанси.

Повеќе детали за исхраната по списокот

Основни додатоци за благосостојба

 • АГ1

  Сеопфатна мешавина од 75 хранливи материи
 • Витамин Д

  Дневно5000 - 10000 IU

  Суштински стероид хормон
 • Витамин К2

  За подобрување на кардиоваскуларното здравје

Зголемување на тестостеронот

 • Тонгкат Али

  Дневно400 mg

  Растение од Југоисточна Азија, кое е добро познато по својот ефект на зголемување на тестостеронот
 • Фадогија Агрестис

  Дневно400-600 mg

  Нигериско растение, кое се користи за зголемување на нивото на тестостерон
 • Цинк

  Дневно15 mg

  Суштински за одржување на здрави нивоа на тестостерон
 • Бор

  Дневно2-4 mg

  Борот е минерал во трагови што Хуберман секојдневно го консумира.

Подобрување на квалитетот на сонот

 • Магнезиум Л-Треонат

  Дневно140mg

  Магнезиумот игра важна улога во над 600 ензимски реакции
 • Теанин

  Дневно100 - 300 mg

  Амино киселината од зелениот чај ги зголемува алфа мозочните бранови и промовира релаксација
 • Апигенин

  Дневно50 mg

  Соединение кое се наоѓа во чајот од камилица познато дека го подобрува сонот
 • Инозитол

  Дневно900 mg

  Јаглехидратно соединение кое игра улога во сигналните патишта на серотонин и инсулин поврзани со регулација на спиењето
 • GABA

  Повремено100 mg

  Хуберман зема ГАБА кога има тешкотии со спиењето
 • Глицин

  Повремено2 g

  Хуберман зема глицин кога има тешкотии со спиењето

Подобрување на фокусот и менталните перформанси

 • Алфа-ГПЦ

  Неделно300 mg

  Го подобрува учењето, меморијата и концентрацијата
 • Л-тирозин

  Неделно500-1000 mg

  Аминокиселински претходник на допамин и норадреналин
 • Фенилетиламин (ПЕА)

  Неделно500 mg

  Го зголемува допаминот и го подобрува фокусот

Одржување на добра когнитивна функција

 • Омега-3 масни киселини

  Дневно2-3 g (EPA)

  Есенцијални масни киселини за познанието, расположението и кардиоваскуларното здравје
 • Глутамин

  Дневно1 g

  Амино киселина за зајакнување на имунитетот
 • Креатин

  5 g

  Ја подобрува когнитивната функција и физичките перформанси

Други додатоци во исхраната што ги зема Хуберман

 • Родиола Розеа

  Адаптоген кој може да го намали перцепираниот замор
 • Ашваганда

  Адаптоген кој може да го намали кортизолот (хормонот на стрес)
 • Мултивитамин

  Витамини и минерали со широк спектар
 • NMN

  Дневно1-2 g

  За подобрување на нивото на енергија
 • NR

  Дневно500 mg

  За подобрување на нивото на енергија

Хуберман не ги зема овие додатоци во исхраната

 • Ацетил Л-карнитин

  Може да помогне при депресија, губење на тежината и машка плодност
 • Cissus Quadrangularis

  Ефект на зголемување на серотонин
 • Никотинот

  Може да помогне во фокусот и концентрацијата
 • Туркестерон

  Благи анаболни својства
 • Мелатонин

  Еден од најпопуларните додатоци за спиење
 • 5-HTP

  Серотонин прекурсори
 • Трибулус

  За зголемување на тестостеронот
Основни додатоци за благосостојба

Основни додатоци за благосостојба

Овие додатоци се основата на секојдневната рутина на Ендрју Хуберман.

 • АГ1

  Хуберман користи AG1 од 2012 година. Тој вели дека тоа е наједноставниот и наједноставниот начин за него да добие важни витамини, минерали и пробиотици.

 • Витамин Д
  5000 - 10000 IUДневно

  Витаминот Д е суштински стероиден хормон за различни телесни функции.

  • Прохормон кој модулира повеќе од 1.000 патеки на генска експресија поврзани со имунолошката функција, здравјето на коските и клеточната пролиферација
  • Потребно ви е повеќе ако не сте доволно на сонце, имате потемна кожа или сте постари
 • Витамин К2
  За подобрување на кардиоваскуларното здравје
Зголемување на тестостеронот

Зголемување на тестостеронот

Тестостеронот е исклучително важен хормон и за мажите и за жените, бидејќи придонесува за мускулната маса, густината на коските и општата благосостојба. Ендрју Хуберман користи комбинација на додатоци за одржување на здрави нивоа на тестостерон.

people.andrew-huberman.sections.testosterone.articleCta
 • Тонгкат Али
  400 mgДневно

  Тонгкат Али е растение од Југоисточна Азија кое се користи во традиционалната медицина. Тој е добро познат по своите својства за зголемување на тестостеронот.

  • Се покажа дека го зголемува нивото на тестостерон до 37% кај мажите
  • Тонгкат Али ги стимулира Лајдиговите клетки во тестисите да ослободуваат повеќе тестостерон
  • Ги зголемува параметрите на машката плодност
  • Ја подобрува отпорноста на стрес

  Предлози на Хуберман за Тонгкат Али

  • Земете го наутро, бидејќи може да има стимулативно дејство
  • Користете го постојано наместо наизменично, бидејќи ефектите се подобруваат по 2-3 месеци
  • Континуираната употреба е генерално прифатлива, освен ако резултатите од тестот на крвта не покажат проблеми, како што се покачени ензими на црниот дроб
 • Фадогија Агрестис
  400-600 mgДневно

  Fadogia Agrestis е растение со потекло од Нигерија. Хуберман го користи секојдневно за да го зголеми нивото на тестостерон и го зема во циклуси.

 • Цинк
  15 mgДневно

  Цинкот е неопходен за здрави нивоа на тестостерон. Мултивитаминот што го консумира Huberman содржи 15 mg цинк.

 • Бор
  2-4 mgДневно
  Борот е минерал во трагови што Хуберман секојдневно го консумира.
Подобрување на квалитетот на сонот

Подобрување на квалитетот на сонот

Добриот сон многупати се смета за најважна работа за целокупното здравје и функцијата на мозокот. Хуберман ги зема сите четири додатоци за спиење заедно околу 1 час пред спиење. Повремено кога Хуберман има потешкотии со спиењето, додава уште два додатоци.

Проверете го коктелот за спиење на Huberman
 • Магнезиум Л-Треонат
  140mgДневно
  Магнезиумот игра важна улога во над 600 ензимски реакции
 • Теанин
  100 - 300 mgДневно
  Амино киселината од зелениот чај ги зголемува алфа мозочните бранови и промовира релаксација
 • Апигенин
  50 mgДневно

  Апигенин се наоѓа во чајот од камилица и има афинитет за ГАБА рецепторите во мозокот. Дејствува како благ седатив, па може да го подобри квалитетот на сонот.

 • Инозитол
  900 mgДневно
  Јаглехидратно соединение кое игра улога во сигналните патишта на серотонин и инсулин поврзани со регулација на спиењето
 • GABA
  100 mgПовремено
  Хуберман зема ГАБА кога има тешкотии со спиењето
 • Глицин
  2 gПовремено
  Хуберман зема глицин кога има тешкотии со спиењето
Подобрување на фокусот и менталните перформанси

Подобрување на фокусот и менталните перформанси

Хуберман користи неколку додатоци за да ги зајакне своите ментални функции и фокус.

 • Алфа-ГПЦ
  300 mgНеделно

  Алфа-GPC е извор на холин кој го зголемува нивото на ацетилхолин. Ацетилхолинот е вклучен во процесот на учење, функцијата на меморијата и концентрацијата. Алфа-GPC исто така може да ја зајакне силата и да го подобри познанието кај постарите лица.

 • Л-тирозин
  500-1000 mgНеделно

  Повремено (макс. 1x / недела) Хуберман зема Л-тирозин за да го подобри својот фокус и внимание. Л-тирозин е претходник на допаминот и норадреналинот.

 • Фенилетиламин (ПЕА)
  500 mgНеделно

  Повремено Huberman користи фенилетиламин (PEA) за да го зголеми допаминот и да го подобри фокусот. Го зема околу еднаш неделно или еднаш на 2 недели.

Одржување на добра когнитивна функција

Одржување на добра когнитивна функција

Одржувањето на добра когнитивна функција е исклучително важно за продуктивноста и целокупната благосостојба.

 • Омега-3 масни киселини
  2-3 g (EPA)Дневно

  Омега-3 масните киселини помагаат да се намали воспалението и оксидативното оштетување. Хуберман секојдневно консумира омега-3 масни киселини во форма на додаток на рибино масло. Важно е да се напомене дека тој се фокусира на содржината на EPA на Омега-3, бидејќи е најважна за здравјето на мозокот.

 • Глутамин
  1 gДневно

  Глутаминот ја подобрува функцијата на имунитетот и помага да се компензира желбата за шеќер.

 • Креатин
  5 g

  Креатинот е добро познат по неговата способност да поддржува генерирање на клеточна енергија, мускулна сила и излезна моќност. Сосема изненадувачки Huberman го зема креатинот за неговата когнитивна функција.

Други додатоци во исхраната што ги зема Хуберман

Други додатоци во исхраната што ги зема Хуберман

Huberman исто така зема дополнителни додатоци за различни здравствени цели.

 • Родиола Розеа
  Адаптоген кој може да го намали перцепираниот замор
 • Ашваганда
  Адаптоген кој може да го намали кортизолот (хормонот на стрес)
 • Мултивитамин
  Витамини и минерали со широк спектар
 • NMN
  1-2 gДневно

  Хуберман во својот подкаст рече дека зема и NMN и NR, кои се најпопуларни NAD+ прекурсори. Многу луѓе ги користат за подобрување на долговечноста, но тој ги зема за да ја подобри менталната и физичката енергија.

 • NR
  500 mgДневно
  За подобрување на нивото на енергија
Хуберман не ги зема овие додатоци во исхраната

Хуберман не ги зема овие додатоци во исхраната

Ова се додатоците во исхраната за кои Хуберман разговараше во подкаст, но не ги спомна земањето, или конкретно спомна дека не ги зема.

 • Ацетил Л-карнитин
  Може да помогне при депресија, губење на тежината и машка плодност
 • Cissus Quadrangularis
  Ефект на зголемување на серотонин
 • Никотинот

  Хуберман не зема никотин и не препорачува никому да го зема, но тој разговарал за тоа повеќе пати.

  people.andrew-huberman.products.nicotine.cta
 • Туркестерон
  Благи анаболни својства
 • Мелатонин

  Хуберман го избегнува овој популарен додаток за спиење, бидејќи неговите ефекти врз сексуалните стероидни хормони и не сака да се меша со нив

 • 5-HTP

  Хуберман избегнува 5-HTP (и триптофан) кои се прекурсори на серотонин. Додека му помагаат побрзо да заспие, го тераат да се разбуди среде ноќ, а неколку дена подоцна му предизвикуваат проблеми со спиењето.

 • Трибулус
  За зголемување на тестостеронот

Препорачана содржина за вас

Додатоци во исхраната на Дејвид Гогинс

David Goggings

Дејвид Гогинс е американски морнарица SEAL, ултрамаратон тркач, велосипедист на ултра далечина, триатлонец и јавен говорник. Тој е познат по својата огромна ментална сила.