Додатоци во исхраната со тестостерон на Ендрју Хуберман

Дознајте кои додатоци во исхраната Huberman ги користи Huberman за зајакнување и одржување на оптималните нивоа на тестостерон

Напишано одJenna Roberts

Објавено2024-03-20

Ажурирано2024-07-01

Додатоци во исхраната на Ендрју Хуберман
Зголемување на тестостеронот

Зголемување на тестостеронот

Тестостеронот е исклучително важен хормон и за мажите и за жените. Тоа придонесува за сите аспекти на животот, вклучувајќи ја мускулната маса, густината на коските и менталната благосостојба. Ендрју Хуберман користи комбинација на додатоци во исхраната за одржување на здрави и оптимизирани нивоа на тестостерон.

Додека Huberman препорачува многу додатоци во исхраната за подобрување на нивото на тестостерон, тој нагласува дека најважните фактори за нивото на тестостерон се квалитетен сон, редовно вежбање, здрава исхрана и избегнување на хроничен стрес. Затоа, пред да започнете да барате додатоци во исхраната, проверете дали сте ги оптимизирале овие четири работи во вашиот живот.

 • Тонгкат Али
  400 mgДневно

  Тонгкат Али е растение од Југоисточна Азија кое се користи во традиционалната медицина. Тој е добро познат по своите својства за зголемување на тестостеронот.

  • Истражувањата покажаа зголемено ниво на тестостерон до 37% кај мажите
  • Тонгкат Али ги стимулира Лајдиговите клетки во тестисите да ослободуваат повеќе тестостерон
  • Ги зголемува параметрите на машката плодност
  • Ја подобрува отпорноста на стрес

  Предлози на Хуберман за Тонгкат Али

  • Земете го Тонгкат Али рано наутро, бидејќи може да има стимулирачки ефект
  • Користете го секој ден, а не наизменично, бидејќи ефектите се засилуваат по 2-3 месеци
  • Континуираната употреба е генерално прифатлива, освен ако резултатите од тестот на крвта не покажат покачени ензими на црниот дроб или други проблеми
 • Фадогија Агрестис
  400-600 mgДневно

  Fadogia Agrestis е растение со потекло од Нигерија. Хуберман го користи секојдневно за да го зголеми нивото на тестостерон. Тој зема Fadogia 8-12 недели, а потоа паузира неколку недели.

  Fadogia Agrestis го зголемува лутеинизирачкиот хормон кој ги стимулира тестисите да произведуваат повеќе тестостерон.

  Важно е редовно да ја следите вашата крв кога земате Fadogia за рано да ги забележите потенцијалните аномалии.

 • Цинк
  15 mgДневно

  Цинкот е неопходен за здрави нивоа на тестостерон. Хуберман троши 15 мг цинк секој ден со својот мултивитамин.

  Додека цинкот не го зголемува нивото на тестостерон, се покажа дека недостатокот на цинк го намалува нивото на тестостерон. Тоа е затоа што цинкот е клучен дел во создавањето на лутеинизирачки хормон и фоликуло стимулирачки хормон. Затоа одржувањето на здрави нивоа на цинк е важно за тестостеронот. Ако веќе имате доволно цинк во вашата исхрана, земањето повеќе нема да го зголеми нивото на тестостерон.

 • Бор
  2-4 mgДневно

  Борот е минерал во трагови што Хуберман секојдневно го консумира. Се наоѓа во мали количини во нашата природна исхрана.

  Борот може да помогне да се намали високиот SHBG, кој може да го зголеми количеството на слободен тестостерон во вашето тело.

Додатоци во исхраната со тестостерон на Ендрју Хуберман

Тестостеронот е исклучително важен хормон и за мажите и за жените. Тоа придонесува за сите аспекти на животот, вклучувајќи ја мускулната маса, густината на коските и менталната благосостојба.

Основи на тестостерон

Тестостеронот се произведува во тестисите кај мажите и во јајниците кај жените. Има биолошки полуживот од 30-45 минути [1].

Тестостеронот припаѓа на групата хормони наречени андрогени [2]. Андрогените се одговорни за развојот на машките карактеристики, вклучувајќи го растот на влакната на лицето и продлабочувањето на гласот.

Ниски нивоа на тестостерон

Ниското ниво на тестостерон може да предизвика различни негативни симптоми [3]. Овие симптоми вклучуваат намалено либидо, замор, намалена мускулна маса и промени во расположението.

Американското здружение за урологија смета дека нискиот тестостерон во крвта е помал од 300 ng/dL за возрасни мажи. Сепак, некои истражувачи и даватели на здравствени услуги не се согласуваат со вредноста и велат дека 250 ng/dL се сметаат за ниски. [3]

Во Европа, нивоата под 10 nmol/L се сметаат за низок тестостерон за мажи. За жените, нивото на низок тестостерон се смета за 0,4 nmol/l. [4]

Природно зголемување на нивото на тестостерон

Кога се зголемува нивото на тестостерон, важно е да се почне од основите. За да имате природно високо ниво на тестостерон, треба да имате здрава телесна тежина, редовно да вежбате, да спиете доволно квалитетно, да одржувате ниски нивоа на стрес и да консумирате урамнотежена и здрава исхрана.

Ако овие основни работи се на место, постојат неколку додатоци во исхраната кои можат да помогнат да се зголеми нивото на тестостерон. Овие додатоци се истакнати од д-р Хуберман во делот погоре.

Додатоци во исхраната на Ендрју Хуберман

Andrew Huberman

Ендрју Хуберман е професор по невробиологија и офталмологија на Медицинскиот факултет во Стенфорд. Тој има длабоки сознанија за човечкото усовршување. Користејќи ги најновите истражувања, Huberman дојде до специфична листа на додатоци кои ги подобруваат менталните и физиолошките перформанси.